March 20, 2013

' Respect Elder Than You '

Hai semua,
Kita jumpa lagi untuk entri seterusnya :)
now, nak cerita bukan cerita sedih tapi cerita yang mungkin ramai yang memberi pendapat yang berbeza-berbeza...

"Respect elder than you"
Mungkin perkataan itu terlalu kolot untuk di dengari oleh budak-budak zaman sekarang *tehaa dewasa* hahaha :p

ok! Enough, bagi tehaa sikap tu patut di terapkan untuk budak-budak sekarang. Tambah-tambah lagi, budak-budak yang baru nak meningkat naik..

Tehaa pernah jumpa seorang budak bersama orang yang lebih tua dari dia *mybe makcik dia* dia merajuk lalu menghempas beg sekolah, ke tanah.. *makcik* dia ni ambik beg dia dan masuk ke dalam kereta.

*makcik* --> rujuk kpd Perempuan brsama budak itu.

Korang tak rasa ke? Budak tu sangat kurang ajar?

Contoh lain ;
Mybe kawan lah, bagi tehaa berpada2.. tehaa ramai kawan lagi2, bawah umur.. bukan bajet muda tapi tehaa masuk UNiSEL sekali dgn mereka so xle wat apa. Tehaa sebenarnya boleh kawan dengan siapa sahaja, tapi kadang-kadang gurauan mereka agak melampau... tapi tehaa still boleh 'layaann' kalau xmelampaui jangkaan..

BE AWARE! Tehaa punya kesabaran kadang-kadang boleh hilang tiba-tiba, Hahaha

Pada pendapat korang, apa perlu ke sikap ' Respect Elder Than You ' ini di hapuskan?

Apa yang akan terjadi pada masa akan datang? Fikir-fikirkan lah~

Kbye, :)

1 comment:

miss fifi said...

' Respect Elder Than You '? Maybe Fifi is a little bit kolot, tapi nape ek ayat tu macam pelik je bunyi die? -.-