June 23, 2012

Buat Kotak dekat Entri dan Sidebar | Tutorial



: Entri Post  B : Sidebar
Sebelum itu, tehaa nak ucap tenkiu kat @NABZ sebab conteng blog tehaa untuk bagi tehaa faham.hehe :)

Tutorial ini khas untuk Denim Template sahaja, ok?!
---------------------------------------------------
: Entri Post.Nak contoh?Sila rujuk gambar di atas.terima kasih.

1- Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates.
2- CTRL+F/F3 cari code bawah ini :
.post {
 3- Delete code bawah ini, kalau lebih kurang sama pun delete je.
 margin: 0 0 1.5em;  padding-bottom: 1.5em;
}
4- Now, copy code ni & pastekan kat BAWAH code .post { 
margin:2.5em 0.75em;
padding:2px;
font-size: 95%;
background: #FFFFFF;
border-top-left-radius: 25px 25px;
border-top-right-radius: 25px 25px;
border-bottom-left-radius: 25px 25px;
border-bottom-right-radius: 25px 25px;
border: 3px dotted #000000;
5- Preview dulu, kalau ok boleh save!
----------------------------------------------------------------
B : Sidebar. Untuk lebih faham, sidebar dia akan ada "gap" antara gadget yang anda letak.So kena pakai susun, kalau tak blog akan nampak so "buruk".. hehe.. maaf~

Tak faham? tengok bawah ini.

cth "gap" antara Next turn dgn jenguk mereka.

1- Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates.
2-CTRL+F/F3 cari code bawah ini :
.sidebar .widget
3-Delete code bawah ini, kalau lebih kurang sama pun delete je.  
margin-bottom: 1 em;}

4-Kalau dah delete, pastekan code ini di BAWAH code .sidebar .widget
-moz-border-radius: 20px;
-webkit-border-radius: 20px;
border-radius: 20px;
border: 3px  dotted #000000 ;
margin:2.5em 0.75em;
padding:5px;
font-size: 95%;
background: #FFFFFF ;
}

 5- Preview dulu, kalau OK boleh SAVE!

NOTES 
NFM : Warna background.
NFM : Ketebalan border.
NFM : Warna border
NFM : Jenis border, korang boleh pilih antara solid / dashed / dotted.
           (tukar yg mana nak)
NFM: Korang boleh edit sikit dengan menukar nombor
          (kalau tak sesuai dgn blog anda)



SEMOGA BERJAYA.

5 comments:

Anonymous said...

Make $1,000's Weekly with a Health Internet Business of Your Very Own

Now get a complete fully-operational "Health eBiz" in a box!

This amazing site:

* Closes sales automatically for you!

* Has a complete electronic sales manager that makes all upsells for you!

* Collects subscribers and leads automatically!

* Contains a complete "health e-Mall!"

* Contains up to 90 additional income streams!

* Contains several powerful videos!

Has a "live" spokesmodel that walks out onto your visitors' screens and closes up to 396% MORE sales for you!

Includes complete professional set-up by Expert Web Development & Programming Team!

This NEW "Health Biz In a Box" complete and fully-operational website allows you to make all the cash you want from a fully-operational automatic cash-generating web business!

Read how it works here:

=> best affiliate website

But rumor has it there may be a ceiling on the number of these Internet "health-biz" sites being given out in order to avoid everyone having one and risking market saturation.

Join the ranks of these people above and read how it works by going to:

=> best affiliate website

Princess Syazliyana said...

oh thanks :D

Balqis Athirah said...

tak jadi pon buad entry kt sidebar tu . :(

Nur Amalina said...

alhamdulillah..menjadi jugak,tenkiu...

TehaaNFM said...

@Nur Amalinaur most welcome