March 15, 2012

Footer bersambung dengan body | Tutorial



Ok! start terus ye? :)

Apa contoh? ermm.. gambar bawah ini 




Footer yang dimaksudkan adalah gambar yang ada 2 kuntum bunga itu :)

Ok! Now tutorial (Backup template untuk KESELAMATAN blog anda) :

1- Dashboard > Design > Edit HTML >Tick Expand Widget Templates[design LAMA] 

2- CTRL+F3/F cari code bawah ini :
#footer {

3- Ada code lain kan? higlight dan paste code dibawah ini :
background: url("http://i1101.photobucket.com/albums/g432/fahtehaa/footer1.png");
   background-repeat:no-repeat;
   background-position:bottom center;
   width:900px;
   height:140px;
   margin: 0 auto;
   padding: 0;
   text-align: left;
   }

4-Preview. takde error save!

Panduan warna:
TEHAA : Tukar gambar footer anda! Nak ambil, makesure credit :)

BELUM HABIS LAGI! Gambar itu mesti jauh gila dari body blog anda kan? 

1- Dashboard > Template > Edit HTML > Proceed >Tick Expand Widget Templates[design BARU] 
    Dashboard > Design > Edit HTML >Tick Expand Widget Templates[design LAMA] 


2- CTRL+F3/F cari code
#content-wrapper {

3- Copy code bawah ini, dibawah code atas ini :
width: 769px;
margin: 0 auto;
padding:10px;
text-align: $startSide;
background-color: $mainBgColor;
border: 1px solid $borderColor;
border-top: 0;
border-top-left-radius: 10px 10px;
border-top-right-radius: 10px 10px;
border-bottom-left-radius: 12px 12px;
border-bottom-right-radius: 12px 12px;
}

4- Nampak colour biru itu? Anda kena letak nombor-nombor tersebut mengikut kesesuaian blog anda.Supaya ia rapat pada body blog anda. Nak tengok just PREVIEW, kalau dah rapat dengan body blog "SAVE" 


SELAMAT MENCUBA!!


8 comments:

Nurul Izzah Ashari said...

Template tu kat mana ?
Proceed tu nak cari kat mana ?
*Tak paham lah erhh*

TehaaNFM said...

@Nurul Izzah Ashari template > proceed to for Design Blog yang baru izzah. Kalau izzah guna design blog lama. Takyah tengok yg itu, just tengok Dashboard > Design > Edit HTML je..

BTW tehaa dah buang yang itu ~

Nurul Izzah Ashari said...

@TehaaNFM Tak jumpa kod #footer { tu lah .. Hmm , tak apa lah . Izzah suruh kakak Izzah yang syahira tu buatkan .. Hehe .. Thanks for that info:)

Liah Fiqah said...

thanks kak.. jadi.. :)

TehaaNFM said...

@Liah Fiqahmost welcome :)

azifah yazid said...

xde kod #footer { ....

mcm mane eh ??

TehaaNFM said...

@azifah : awk pkai template apa ye?

Nur Irdina said...

alaa.... yang tu untuk template denim/washed denim je. payah la nak cari simple template punye. ade tak ? =D