August 25, 2011

Tutorial | Stiky Post (entri melekat)


Heyp peeps ! Salam 1 Blogger..

Sekarang nie kebanyakkan orang teringin nak buat
contest, giveaway, bloglist dan macam-macam larh kan?

so, salah satu cara apabila nak bagitahu orang lain yang
ada peraduan dalam blog anda melalui STIKY POST,

Macam mana nak buatnya? 

sini, ikut step by step ok?

   *Login Blogspot > New Post*

bermula dengan step 1 dan ke-2 dulu ye?

   1- Taiplarh TITLE peraduan kamu.

   2- Isikan semua isi kandungan dan syarat-2 penyertaan / 
      apa-apa jerx larh kan?
      
     macam dlm gambar nie : 
    
klik bg gemok !

Dah siap menaip? jom kita ke step ke-3 dan ke-4, TAPI scroll ke bwh dulu ~
           
   3-  Bila anda scroll, akan jumpa " post option " kan? KLIK situ !

   4- Then keluarlarh anak-anaknya , cer cari " Post and date time "
       JUMPA? klik larh kat tempat tehaa tanda " x " tue !

Sila rujuk sini :

klik bg gemok !
dah ? step ke 5 :

    Ubahsuai tarikh tamat dan waktu tamat sticky post anda , 
    (dlm gmbr di tandakan " x " )

        


    step 6 :
   
        Publish ! good luck :)

p/s : klu xjdi bgtahu yew?

2 comments:

Are-Tien said...

ta jadi pun tehaa

TehaaNFM said...

@Are-Tien cuba fhmkan betul2, insyaallah boleh :)