December 4, 2012

Hilangkan Mengantuk | Tips


Hello semua,

Ok. Lets tehaa teruskan dengan tips menghilangkan mengantuk, sewaktu belajar tengah malam sehingga awal pagi.

Tips ini, tehaa selalu gunakan sebelum , semasa dan selepas mengulangkaji pada waktu malam...tips sangat mudah, tapi jangan di amalkan! TAKUT, badan kita akan terbiasa dengan keadaan.

Faham semua! good, now start :

1- Bancuh Kopi panas (Aroma)

Biarkan panas betul tau! Air yang mendidih, takyah campur air suam.Bukan suruh minum terus, just ambik bau.. hah! kopi atau white coffee kan ada aroma tersendiri.So cuba hidu!

2- Earphone (Muzik)

Cara ini, tak semua boleh buat. Contohnya, macam tehaa better study bila earphone sumbat kat telinga.. volume sehabis kuat.Tapi roomate tehaa, kena suasana yang senyap.. so tehaa memang memerlukan earphone agar tak ganggu dia study.

3- Basuh muka

Wow! cara ini, if korang buat pasti akan refresh balik tenaga korang yang hilang akibat mengantuk itu. Ramai yang cakap, perkara ini adalah sangat berkesan.

4- Buka lampu

Jangan duduk dibawah lampu meja study, sebab lampu meja study sangat malap.Better buka lampu bilik, terangi bilik selama 5 atau 10 minit... Insyaallah, akan segar semula.

-----------------------------------------

Ok, ini sahaja yang tehaa selalu amalkan bila nak study tengahmalam hingga ke awal pagi. hah! tehaa boleh bertahan sehingga lepas subuh., see? sangat berkesan tapi make sure lepas subuh dalam pukul 7, korang lelap selama 10minit supaya muka korang tak nampak too "panda" ok! :D

Selamat mencuba!


3 comments:

hnahdy said...

selalu degar muzik..hehe mmg hilang mengantuk

Hanis Syazana said...

Hanis biasa basuh muka, kalau nk ulangkji malam2 tu :D

Nur Syakirah said...

semua tu memang tk membantu saya :( kopi tak boleh bau pun. nanti loya. dengar lagu, erm. lagi ngantuk. basuh muka, takde effect pon. duduk bawah lampu ? time tu lah tidurnya -,- haih