December 12, 2012

Rapatkan Header dengan body blog | Tutorial


Hai semua, kita jumpa di entri ketiga pula :)

Act, tutorial ini quite easy berbanding tutorial sambungkan footer ke body, Tutorial itu memang banyak step.. Ok ready? Jom start!

1) Dashboard>Design>Edit HTML>Tick Expand Widget Templates

2) Press Ctrl+F and find this code
                  /* Header

3) Scroll ke bawah sikit.Korang akan jumpa code di bawah :
                 border: 6px solid $headerBgColor;

4) Tukarkan 6px(warna merah) itu kepada 0px.Contoh seperti di bawah :
              border: 0px solid $headerBgColor;

5) Preview dan Save !

------------------------------------------------------------------

Mesti tak nampak lagi kan? sebab korang punya header= FULL TRANSPERENT. That's why tak nampak lagi, so korang kena create header tersebut...

 1- Find : /* Header

2- Nampak tak, tehaa kotakkan width tu? 
so korang create header besar dr angka itu.
Cth : width: 775px, create: 1000px.


3- Hah! buka photoshop, buka width lebih
besar daripada width tadi. Then height tu, 
terpulang dekat korang.



4- Klik pada kotak berwarna merah itu.Then 
pilih sama ada Rectangle/Rounded rectangle..
Terpulang :)


5- Buat macam tehaa buat ini, ok? kotak tu,
letak bawah.. 


6- Start design header korang. Letak nama, 
gambar dan whatever yang korang nak letak :)
Supaya nampak cantik~


7-  Save as .png


  8- Masukan header korang buat tadi dan
MAKE-SURE korang tak TICK.


9- Save and tadaaa ~

10 - Takde apa, cuma kalau tak faham klik
gambar! mungkin akan lebih faham or komen :)

Ceh!! saja nak cukupkan 10 step..hahahaha :D 
Fact! tak panjang pun, simple and senang sahaja... 

actually tu header untuk blog lagi satu --> Karyaku <--- Sebenarnya, dah lama tak tukar header.So bak kata orang sambil menyelam minum air.. tehaa pun buat lah.. 

So kalau nak tengok full view, boleh klik ---> Karyaku <--- 
Siap ada "footer" sekali.. nak tutorial footer? sini  > tutorial sambungkan footer ke body.

Good Luck semua :)

Ada request tutorial?
boleh ke fanpages or mention kat twitter @TehaaNFM

1 comment:

Nur Syakirah said...

dekat mana boleh download photoshop selain abg hazel eh ? teringin nak satu :(