September 11, 2011

KENALI WARNA URINE ANDA

Assalammualaikum semua,

Ok, hari ini.. start review tehaa. Dua hari tehaa mencari-cari point-point untuk review kali ini. Actually, review kali ini memang susah sangat. Walaupun banyak sumber kat internet ini kan? Kena faham betul-betul, baru boleh tulis kan...

***Air kencing memang akan berubah-ubah kan, perubahan air kencing dipengaruhi        oleh  beberapa faktor, faktor yang terpenting adalah kadar air dalam tubuh kita.


Nie adalah warna-warna air kencing kita : 
(1) Jernih
menunjukkan terlebih air, yang biasanya dianggap lebih sihat berbanding kekurangan air dehidrat. Dari segi ujian dadah, ia boleh menunjukkan potensi cubaan bagi mengelak pengesanan dadah haram dalam aliran darah melalui lebih-hidrat.

(2) Kuning/Kuning bata cair 
mungkin menunjukkan penyingkiran lebihan vitamin B dari aliran darah.
* Sesetengah ubat seperti rifampin dan pyridium boleh menukar air kencing menjadi kuning bata.

(3) Kencing berdarah [hematuria]  
potensi tanda jangkitan pundi kencing.

(4) Kilauan Merah Jambu  
tidak merbahaya dan sementara. *orang yang selalu makan Memakan ubi bit (beets)

(5) Air kencing gelap/ perang 
 mungkin merupakan simptom demam kuning.

(6) Air kencing hitam/bewarna gelap 
 sebagai melanuria dan mungkin  disebabkan oleh [[melanoma]]. 

(7) Air kencing kemerahan/kelabu 
mungkin disebabkan oleh [[porphyria]].

(8) Kuning flores/kehijauan Fluorescent Yellow 

mungkin disebabkan oleh permakanan vitamin tambahan,
terutama vitamin B.

(9) Warna kencing kuning gelap 
menunjukkan kekurang air dalam badan (''dehidration'').




---------------------------------------------------------------------------------------

Anda tahu air putih SANGAT BERMANFAAT sekirannya setiap hari diminum.. supaya boleh:

  1. Menetralisirkan racun dalam tubuh
  2. Membakar lemak
  3. Membersihkan racun dalam ginjal

Ingat ye! sekurang-kurangnya 1HARI=8GELAS ye~





terimakasih.
sumber (cc): GOOGLE-Pelbagai sumber-

6 comments:

Myra Jane Yusof said...

wah ! very interesting entry as well as very helpful !

thank you for sharing ^^

Awan Biru said...

Awan ada baca yang meminum sekurang-kurangnya 8 gelas sehari bukanlah cara terbaik untuk kekal hidrat sebab keperluan cecair seseorang manusia berbeza.

Awan tak pernah tahu pun warna air kencing boleh menjadi hitam. Terima kasih kongsi bersama.

Lady Diana @ Lat'z said...

betul tu...Lat'z pernah terkena sakit pundi kencing gara2 kurang minum air..(O.o)..rasa macam nak kencing je tp bila g toilet tak kuar pun..

izah :) said...

waahh..entry yang menarik..:D

Amoychanteks said...

8 gelas sehari memang berulang ke tandas jelaa :)

Fahtehaa said...

Myra | Most welcome :)

Awan | :D

Lady | Hope Dah okeyh ye? :)

izah | Tenkiu :)

Amoy | HAHA :D ok larh tue drpd sakit kan?