July 9, 2012

10 jenis permainan yang pernah saya main waktu kecil


Hai..
Tehaa nak buat segmen buat pertama kalinya.Segmen ini akan berakhir pada 09/07/2012 jam 11malam ini DILANJUTKAN pada 10/07/2012 jam 9Malam.Kenapa tak lama? sebab tehaa akan letak senarai yang join segmen ini dalam satu entri. 

Macam mana nak join?
  1. Senaraikan 10 jenis permainan yang anda pernah main waktu itu dan ceritakan cara permainan itu atau kenangan pahit/manis untuk kenangan itu.[Nak letak gambar pun takpe]
  2. Highlight Nama Permainan.
  3. Tak perlu letak banner atau header dalam blog anda, cuma link entri ini SAHAJA!
  4. Letakkan link anda di ruangan komen.HANYA LINK ENTRI!!
Senangkan?!contohnya seperti bawah ini~
--------------------------------------------
10 Jenis Permainan yang saya waktu saya kecil :
  1. One Happy Family Card: yeah! seronok sangat bila dapat main kad itu.. Selalu main kad itu time cuti sekolah, lagi-lagi bila jalan jauh-jauh(pergi holiday) main kad tu dalam kereta.Pernah sampai gaduh-gaduh sebab kalah..haha :D
  2. Baling Selipar(jatuhkan tin): Ala, yang macam cerita upin ipin tu.. seronok sangat main itu.Masa tu kalau nak balas dendam kena cari selipar keras sikit, baru sedap baling.Tapi bila baling terkena makcik or pakcik, kena marah je :(
  3. Masak-masak: haha.. biasalah kan tehaa perempuan.Tapi kitaorang takmain air longkang tau, ambik air kat dapur pastu amik beras.Tumbuk-tumbuk kat atas bukit, seronok woo..masa time tu lepak kat rumah makcik, main masak-masak dengan sedara.mengeratkan silatulrahim..hehe :)
  4. Anak patung kertas: Sekarang memang takde jual*rasanya* TAPI masa tehaa kecik mainan itu famous sangat.Patung kertas itu memang dari kertas dan kita boleh tukar-tukarkan baju.Kebanyakan anak patung kertas itu "sexy and comel", pernah berebut dengan adik sampai koyak patung tu, sedih je :|
  5. Police&Thief: Ini memang permainan sampai ke hari ada kan?tapi tak glamour macam dulu rasanya.Tehaa ingat lagi bila nak main semua cakap "aku nak jadi polis", last-last kena latalilat.Yang jadi thief tue, memang penat dan tehaa selalu jadi thief..haha --''
  6. Tingting: Pernah dengan tak? Tehaa suka main kat kampung, sebab kampung tak banyak kereta.So bila nak main, tak terganggu sangat.Permainan ini seronok sebab kita belajar stabilkan diri sambil berjalan.Sape tak pandai, kalahlah :)
  7. Batu Seremban: Ini permainan yang super awesome! Tehaa suka sangat.Sampai ke satu tahap bila semua dah pandai, buat peraturan baru "Sama game kena guna tangan sebelah lagi" means kalau biasa guna kanan kena guna kiri lak dan sebaliknya..Tehaa taksuka syarat itu, sebab tehaa tak reti :{
  8. Tutup tin: Permainan ini mengunakan tutup tin botol kaca yang ada jual kebanyakkan di kampung.Permainan ini menggunakan 5tutup tin dan kita kena timbang dan tembak tutup tin antara satu sama lain.#BEST~
  9. Syep Tiang: Tau tak? permainan ini ada 5 orang, 4 orang di tiang dan seorang lagi duduk tengah-tengah antara 4 orang itu(kira macam monyetlah) pastu kena rampas tiang di antara 4 orang.fahamkan? :) 
  10. Lompat Longkang: Pernah dengar tak? Permainan ini nak main seorang-seorang pun boleh.Cara dia, pergi kat longkang kecik(TAK DALAM) lompat masukkan kedua-dua kaki ke bawah dan lompat angkat kaki ke atas semula..ulang banyak kali + dengan lagu.TAK DIGALAKKAN MAIN <-- Tehaa pernah jatuh tersungkur :(


11 comments:

efa nur said...

macam same je semua permainan kite tuu..hehe :D

TehaaNFM said...

@efa nurmemang lebih kurang tapi ada lain2 kenangan :D

Arol Mubin said...

Ala.. Dah nak offline baru jumpa segmen nie. Tak dapat nak join! :'(

TehaaNFM said...

@Arol Mubin:) segmen yg lain boleh join lagi insyaallah :D

zanairin said...

salam.. saya join..^^ http://pabilahatibersatu.blogspot.com/2012/07/kenangan-permainan-sewaktu-kecil.html

HanNah said...

Baru je nak join T_T

TehaaNFM said...

@HanNahTakpe2, ti insyaallah tehaa wat segmen lain :D

Princess Syazliyana said...

eh da tamat eh ? huhu

TehaaNFM said...

@Princess SyazliyanaDa tamatla dear

♥★ * m!L0 * ★♥ said...

ruginyaaaaa :( kalau tak boleh terkenang waktu kecik2 dulu :D

Anonymous said...

nice to be here tehaalarh.blogspot.com owner found your blog via yahoo but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found site which offer to dramatically increase traffic to your site http://xrumer-service.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer best services to increase website traffic Take care. Jeremy