July 1, 2012

Dah ganti puasa ke?




Jeng, jeng, jeng,.. 
Anda semua, siapa yang belum ganti puasa? cuba angkat tangan. anda tau tak lagi berapa hari kita akan menyambut Bulan Ramadhan. Firman Allah yang bermaksud :
“Wahai orang-orang Yang beriman! kamu DIWAJIBKAN berpuasa sebagaimana DIWAJIBKAN atas orang-orang Yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.” (Al-Baqarah : 183)

Nampak tak perkataan yang tehaa warnakan dengan warna merah dan siap diBOLD kan juga. Adakah anda mengerti maksud perkataan DIWAJIBKAN itu?! Tehaa pelik, ramai yang tidak berpuasa pada bulan puasa. 


senarai yang tehaa dpt untuk anda semua :)



FYI, yang membuatkan tehaa pelik bukan perempuan yang tidak berpuasa. Perempuan semestinya ada masalah tertentu yang tidak membolehkan dia berpuasa pada bulan puasa, tapi lelaki yang tidak berpuasa apa alasannya?!

Tehaa pernah terjumpa orang-orang yang tidak berpuasa semasa Bulan Ramadhan dan tehaa sempat bertanya :
Tehaa : Tak puasa ke?


Case 1: Tak. (dengan selamba)



Tehaa : Kenapa? esok puasalah tak baik tau tinggal puasa, bulan ramadhan pun tak puasa nanti nak ganti puasa lagi la susah.



Case 1: Penatlah! tak nampak kerja saya macam mana.hari-hari balik lambat.


Kalau anda berada dalam situasi di atas, apa yang anda akan cakap pada dia? Sebelum itu, let's me explain. Dia adalah seorang lelaki yang bekerja sebagai security guard, dia berumur sekitar 20-an, sudah berkahwin dan mempunyai seorang anak perempuan yang berusia 5tahun.

Pada pendapat tehaa, dia PATUT PUASA walaupun kerja dia teruk macam mana pun.Puasa patut dia jalankan dan dia patut menunjukkan sifat-sifat yang baik untuk anak dia kan?!

YES!
tidak semua yang kerja security guard berperlakuan dan pemikiran seperti CASE 1 tu, ada ramai yang bekerja sebagai security guard berpuasa penuh.Tapi bak kata pepatah di sebabkan nila setitik rosak susu sebelanga.

Actually, bukan sahaja pekerja-pekerja security guard yang bagi alasan macam tu. Lagi-lagi yang kerja buruh binaan, perhh!! macam-macam alasan tapi semua basi
Jangan hukum orang secara tiba-tiba selidik dulu.

Eh! entri tehaa nak cerita pasal apa sebenarnya ini? hah! actually, tehaa just nak cerita antara sebab orang lelaki yang tidak berpuasa.


15 comments:

nadia farhana said...

yaya dah abis ganti.yeay tak sabar nak puasa bulan Ramadhan insyaAllah :)

una pedora said...

eh, kite pun belum gnti puasa lagi laa .. hmm , xlme lg dh nk puasa kan ..

TehaaNFM said...

@nadia farhana alhamdullilah :)

TehaaNFM said...

@una pedorauik?! cepat2 ganti puasa :)

una pedora said...

@TehaaNFM insyaallahh .
tahun ni first time puasa tnpa family , tak tahulah mcm mna rasa :(

TehaaNFM said...

@una pedoraInsyaallah boleh :D

una pedora said...

@TehaaNFM terima kasih tau , harap - harap macam tu laa .. :)

TehaaNFM said...

@una pedorasama-sama dear :D

Princess Syazliyana said...

hehe lom ><

♥★ * m!L0 * ★♥ said...

dah habis dah ganti. hehe. teruk lah laki yang tak puasa, minta jauhkan untuk jadi suami :D

TehaaNFM said...

@Princess Syazliyanauik! kenapa belum lagi? ganti cepat tau :)

TehaaNFM said...

@♥★ * m!L0 * ★♥Amin,.. minta dijauhkan

♥★ * m!L0 * ★♥ said...

yeeee, betol tuuu.

HajarTrololol :3 said...

Wah, tak sabaq tunggu Ramadhan datang :')

♥★ * m!L0 * ★♥ said...

hajarr, me jugak, hope dapat penuh, tak pun tinggal la dalam 2 3 hari. hope gila .