July 5, 2012

Roti Canai buatan sendiri




Hai..
Hah! siapa suka makan roti canai? Seriusly, tehaa minat sangat roti canai lagi-lagi bila time panas membara ouh roti canai ku.. hahaha.

Tehaa tengok tempat juga nak order roti canai, kalau tempat tebar dia clean and clear daripada rubbish.Confirm! tehaa akan order, dulu tehaa suka order roti banjir. Ala roti canai tapi dia dah potong pastu simbah kuah atas roti itu...

Tapi sekarang tehaa tak suka banjir-banjir atau roti telur. Tehaa suka roti canai biasa, tehaa makan kosong macam itu sahaja.Takyah cicah-cicah! #TERBAIK tak? Kalau orang itu, bagi kuah sekali tehaa tak usik sikit pun tau.

Disebabkan perangai pelik tapi benar tehaa ini, tehaa decide nak cuba buat roti canai sendiri.Belum sempat tehaa uli tepung, hati tehaa berkata "kau beli saja roti canai ready-to-goreng kat kedai!" 

Macam pelik bunyinya kan?! memang pelik sebab ayat sendiri-sendiri.. haha :D
So, tehaa pergi kedai cari roti canai ready-to-goreng. Tehaa grab dan terus bayar <-- Nampak tak, perangai buruk bila lapar.

ini roti canai yang tehaa beli,Kawanku Roti Paratha buatan Malaysia.

Tehaa buat tutorial buat roti canai ready-to-goreng :p
  1. Ambil kuali letak di atas dapur.
  2. Buka api, takyah pakai minyak.
  3. Biarkan kuali panas SEKEJAP! 
  4. letak roti canai ready-to-goreng, terbalik-balikkan.
  5. Angkat letak dalam piring/pinggan(nampak masak).
  6. siap unuk makan. #yummy ~
Yang step No.4 tu, tak lama.
Kalau anda nak tahu masak roti canai ready-to-goreng lagi senang daripada masak manggi tau!

Ok.Selamat Menjamu Selera :D

17 comments:

Cik Beruang said...

haa betul tu, roti canai ready made lg senang drpd nak buat maggi kan ^__^

zaza nizam said...

terbaik! opah akak buat sendiri je.. tpi xpernah2 cuba..

TehaaNFM said...

@Cik Beruangbetul! sokong sangat :D

TehaaNFM said...

@zaza nizamhehe, cuba la baru tahu :D

haz said...

selalu beli roti canai yg jenis ni gak! heheh

HajarTrololol :3 said...

Meh hantaq sini siket :3

TehaaNFM said...

@hazsodap kan? hehe :D

TehaaNFM said...

@HajarTrololol :3aiyo, jauh :D

♥★ * m!L0 * ★♥ said...

waaaa, my fav gak roti canai tu. awesome lah same taste! tapi tak suka yang kedai punya, suka yang kat mamak punya. hihi

TehaaNFM said...

@♥★ * m!L0 * ★♥tehaa pun layan juga mamak punya.. hehe :)

♥★ * m!L0 * ★♥ said...

nnt waktu raya farah datang rumah try la buat roti cadai ready-to-goreng kat farah, mana tahu sedap pada mamak :D

TehaaNFM said...

@♥★ * m!L0 * ★♥no problem. jemput la dtg :D

♥★ * m!L0 * ★♥ said...

yeay! :D

Princess Syazliyana said...

kite suka mkn roti canai jugak :D

♥★ * m!L0 * ★♥ said...

puasa2 ni tengok roti canai ni rasa lapar pulak :3

TehaaNFM said...

@♥★ * m!L0 * ★♥hwhehehe... sabar2 :)

♥★ * m!L0 * ★♥ said...

ye, sabar2 lagi 2 jam setengah g. hewhew