October 28, 2011

Transaparentkan Header | Tuto's



Ini adalah request dari Adik Sya.

Tehaa menggunakan Gimp 2.6.Kalau yang belum ada itu, sila Download terlebih dahulu GIMP 2.6

1- Buat satu header yang comel :D

2- Buka  GIMP 2.6 yang telah anda download tadi.

3- Klik FILE > OPEN > Pilih gambar header yang comel itu
---------------------------------------------------------------------------------------------
TOOLBOX !! --> 
4- Klik pada Fuzzy Tool(no1) pada toolbox > Klik pada header comel itu > dengan sendirinya garis putus-putus akan muncul,seperti ini :
# Garis putus-putus menunjukkan bahagian yang hendak di transparentkan 

5- Right KLIK >LAYER > TRANSPARENCY > ADD ALPHA CHANNEL

6- Klik ERASER TOOL(no2) pada toolbox > PADAM di header comel itu. Seperti ini :


7- Klik FILE > SAVE AS > tulis nama header pastikan ada .png [Inicontohheaderanda.png] ! FAHAM kan?

8- Apabila kotak dibawah muncul, klik pada apa tehaa klik ye ? :D


 9- DONE IT ! :D

Sekarang anda boleh upload header anda di Blog anda !
GOOD LUCK ! Selamat Mencuba :]
p/s : klu xfhm, sila bertanya ~

3 comments:

Nurul Izzah Ashari said...

Thanks kak long :)

TehaaNFM said...

@Nurul Izzah Ashari your welcome :)

Nurul Izzah Ashari said...

@TehaaNFM

kak long , macam mana nak buat yang comment macam kak long , bila kita comment je ada macam kelabu-kelabu tu macam kak long lah .. pastu ada tulis kat situ TehaaNFM . tolong ajarkan :)